Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Een nieuwe strategische focus voor De Springplank vzw: impact op werking Flagbag

In 2022 gingen we met externe experten aan de slag om te werken aan een strategische leidraad voor De Springplank vzw voor de komende 5 jaren. De nood aan verdere professionalisering, het streven naar meer financiële onafhankelijkheid en een groeiende organisatie maken een duidelijke strategische focus voor de Springplank vzw meer dan ooit belangrijk. De energiecrisis en daarbij horende loonindexeringen en prijsstijgingen maakten nog duidelijker dat we keuzes moesten maken.

De strategische focus van De Springplank vzw ligt voortaan op het maximaal creëren van (sociale) tewerkstelling door middel van circulaire én financieel gezonde activiteiten. Kiezen is helaas altijd ook een beetje verliezen. Het bestuursorgaan van De Springplank vzw heeft dan ook eind 2022 besloten om de werking van Flagbag te laten uitdoven. De medewerkers van Flagbag werken momenteel de lopende bestellingen af volgens de hoge kwaliteitseisen die de klanten van ons gewend zijn. We nemen echter geen nieuwe bestellingen meer aan. Daarnaast bekijken we met elk van de medewerkers hoe en waar zij een toekomst kunnen krijgen binnen de andere initiatieven van De Springplank vzw.

We zijn ons ervan bewust dat we door deze keuze heel wat "Flagbag-lovers" teleurstellen. Het is zeker geen evidente stap die we gezet hebben. We geloven er echter in dat ook een duidelijke keuze voor wat we niet meer doen noodzakelijk is om de impact te creëren die we met De Springplank vzw beogen.


Flagbag: van afgedankte vlaggen en zeilen tot unieke tassen

Flagbag herwerkt afgedankte vlaggen en zeilen van bedrijven tot unieke items met een verhaal: fietstassen, handtassen, schoudertassen, laptophoezen, toiletzakken, wasmanden, … Elke flagbag is een 100% lokaal product van A tot Z ontworpen én gemaakt in ons atelier in Hasselt. Tegelijk is Flagbag een sociaal tewerkstellingsproject want mensen die niet op de gewone arbeidsmarkt terecht kunnen, krijgen zo een kans op een volwaardige job.