Textiel is vaak een wegwerpproduct. Daar willen we met het VLAIO-project Living Lab Circulair Textiel verandering in brengen. We streven ernaar om de samenleving te inspireren om bewuster met textiel om te gaan en kleding zo lang mogelijk in omloop te houden.
- Inspireren: We promoten het gebruik van tweedehands kleding en organiseren workshops over het herstellen van textiel.
- Samenwerken: We werken samen met modebedrijven om hun producten duurzamer te maken.
- Normaliseren: We willen tweedehands kleding normaal maken voor iedereen. Daarom organiseren we pop-ups in universiteiten, hogescholen en woonzorgcentra.
- Showen: Tijdens Fashion Revolution Week organiseren we een modeshow om te laten zien dat tweedehands kleding voor elke gelegenheid geschikt is.
Onderzoek naar het potentieel van ingezameld textiel
In ons sorteercentrum komt veel textiel binnen, waarvan slechts 30% verkoopbaar is. We onderzoeken of de overige 70% interessant materiaal bevat dat we kunnen hergebruiken, zodat het niet op de afvalberg belandt. Bijvoorbeeld, kleding met kleine fouten redden we door ze opnieuw te koop aan te bieden in onze winkels of te laten herstellen in samenwerking met de bewoners van een woonzorgcentrum. Lees hier meer over onze HerstelHoek en één-fout-lijn.
Bij het Living Lab Circulair Textiel zetten we ons in voor een duurzame toekomst door textiel opnieuw waarde te geven en de levensduur ervan te verlengen. Doe mee en ontdek hoe ook jij kunt bijdragen aan een circulaire textielketen!
Onze partners
De partners zijn Stad Hasselt voor de administratieve ondersteuning en coördinatie, AVANSA Limburg voor het bereiken van kwetsbare doelgroepen, Studio AMA voor het uitwerken van creatieve concepten, Limburg.net voor de communicatie en Okazi voor de aanvoer van materialen en logistieke ondersteuning. Dit is een project gesubsidieerd door VLAIO, met ondersteuning van de Vlaamse overheid.